Goud karaten uitgelegd

U ziet een 14 karaats vintage gouden ring in de webshop en vraagt zich af; wat betekent 14 karaats toch eigenlijk? Bij al onze gouden sieraden vermelden we de karaatsoort, op deze pagina willen we toelichten wat het betekent. Als u achteraf nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen!

Goud karaten uitgelegd

Het aantal karaat geeft aan hoeveel puur goud in een sieraad verwerkt is. U zult denken zijn mijn sieraden dan geen puur goud? In de meeste gevallen niet! Goud is namelijk best wel een zacht edelmetaal dit betekent dus wanneer je een sieraad van 100% goud zou maken dat het sieraad heel zwak is en heel gevoelig voor krassen en beschadigingen. Daarom word goud samengevoegd met andere metalen zoals zilver, koper of palladium. Deze legering maakt de materie steviger en uitermate geschikt voor het maken van prachtige sieraden. Omdat de hoeveelheid goud in een sieraad kan verschillen kunnen sieraden van hetzelfde gewicht een andere waarde vertegenwoordigen omdat er meer of minder goud is gebruikt. De meest gebruikte verhouding in Nederland is 58% goud ofwel 14 karaats. Veel sieraden hebben een keurmerk op het oppervlak in het geval van 14 karaat zou dit 585 zijn. In sommige gevallen is dit niet het geval en testen wij als Voordeelsieraden zelf welke karaat soort bijvoorbeeld een gouden ring is. Hiervoor maken wij gebruik van een chemische combinatie die de verschillende soorten kan herkennen. De volgende lijst zijn de meest vertegenwoordigde karaatsoorten:


  • ▶ 24 karaat goud: 99.99% puur goud (keurmerk 999)
  • ▶ 20 karaat goud: 83.3% puur goud (keurmerk 833)
  • ▶ 18 karaat goud: 75% puur goud (keurmerk 750)
  • ▶ 14 karaat goud: 58.5% puur goud (keurmerk 585)
  • ▶ 9 karaat: 37.5% puur goud (keurmerk 375)


Verschillende landen en culturen maken ook gebruik van verschillende standaard soorten goud. Zo zou het kunnen zijn dat wanneer u een gouden ring in het buitenland koopt dat dit niet de gebruikelijke 14 karaat is zoals in Nederland de doorsnee is maar bijvoorbeeld 9 karaat. De ring zal in dat geval waarschijnlijk goedkoper zijn maar de goud verhouding is ook minder.


Heeft de karaats soort invloed op de kleur van het Goud?

Jazeker! De gebruikte legering kan zorgen voor verschillende kleuren van sieraden. Zo kan een legering met veel zilver en/of palladium witgoud maken en een variant waarbij koper is gebruikt kan roségoud worden! Afhankelijk van welke verhouding er gebruikt word zal de kleur iets veranderen.


Heeft de karaat alleen invloed op de prijs van het sieraad?

Nee! De prijs van een sieraad word bepaald door meerdere factoren, benieuwd welke? Onderstaand geven we een indicatie welke factoren een rol spelen in de prijsbepaling van een sieraad bij een gemiddelde juwelier.

  • • Goud prijs op de beurs
  • • Prijs Edelstenen
  • • Tijd en productie kosten van de edelsmid
  • • Zeldzaamheid / Verzamelobject


Zijn er nog meer keurmerken van Goud?

Ja! Er zijn verschillende keurmerken die in jouw antieke of vintage ring kunnen staan. Onderstaand is een afbeelding waarin de Nederlandse keurmerken zijn opgenomen. Wellicht interessant om te zien of jouw sieraden één van deze keurmerken draagt. Wanneer een ketting, ring, oorbellen, broche of armband één van deze keurmerken heeft vermelden wij dit vaak in de product omschrijving.

Goud keurmerken

 

 

 


Benieuwd naar onze collectie?